Kezdőlap > Hirdetmények > Csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket kiberbűnözők

Csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket kiberbűnözők

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre olyan SMS-ekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el.

A hatóság szerint az oldal egyetlen célja, hogy a telefonra vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsenek, hogy az elkövetők hozzáférhessenek az eszközön tárolt adatokhoz.

A támadás elsősorban Androidot futtató eszközöket érint, akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek.

A rendőrség azt ajánlja a címzetteknek, hogy minden esetben ellenőrizzék, valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapják-e az értesítést, amelytől a csomagot várják.

Vegyék figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez.

Ezen felül a legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.

Forrás: https://m.hvg.hu/tudomany/20210323_Csomagkuldo_szolgaltato_uzenet_kiberbunozo